.et_pb_slider_container_inner { padding:0; }

Prima etapa a dezvoltarii limbii grecesti, cu putin inainte de secolul XVII i.Hr este cea a limbii protogrecesti si a dialectului micenian. A doua etapa incepe in secolul IX i.Hr si se sfarseste in secolul IV i.Hr. Este perioada limbii grecesti antice, limba marilor lucrari de literatura si filosofie, care constituie baza stiintei moderne, perioada poemelor marelui Homer, inclusiv a Iliadei si Odiseei. Va oferim traduceri legalizate in limba greaca.

Limba indo-europeana, greaca este vorbita oficial in Grecia, iar din multitudinea de dialecte avute de-a lungul istoriei, pana in importanta epoca literara clasica, a ramas doar cu unul: atica (dialect al grupului ionic-atic).

Primul document scris in limba greaca folosea silabarul linear B, iar acest tip de scriere a fost descifrat abia in 1953. Limba greaca este una dintre cele mai vechi din lume.

Greaca moderna (neogreaca) este a V-a etapa in evolutia limbii grecesti, limba vorbita astazi de aproximativ 14-17 milioane de persoane.

In mod simbolic, anul 1453, care marcheaza caderea Constantinopolului, este considerat inceputul limbii moderne grecesti.

Mult timp au coexistat doua limbi, insa in anul 1976, statul grec a declarat prin lege ca limba oficiala este o forma standardizata a demoticii.

Odata cu perioada clasica, limba greaca a inceput sa fie scrisa in alfabetul grecesc. Acesta are 24 de litere, folosite in ziua de azi ca simboluri in matematica si alte stiintee exacte (algebra, geometrie, fizica): alfa, beta, delta, omega, pi.

Numarul vorbitorilor de limba greaca este infim comparativ cu cel al vorbitorilor de alte limbi. In afara de Grecia, limba greaca este vorbita ca limba materna si in Cipru si este una dintre limbile oficiale ale Uniunii Eurpene. Bineinteles, este vorbita de un numar insemnat de persoane printre minoritatile etnice din alte state (de exemplu Uniunea Elena din Romania) sau in comunitati de emigranti.

Limba romana are multe cuvinte imprumutate din limba greaca, De pilda: anost, arvuna, canapea, bulina, buzunar, carturar, s.a.

Call Now Button
× Live WhatsApp