.et_pb_slider_container_inner { padding:0; }

Limba italiana face parte din subgrupul italo-dalmat, fiind o limba romanica. Este vorbita ca limba oficiala in Italia, San Marino si ca limba co-oficiala in Elvetia (alaturi de limba germana, retoromana si franceza). Limba italiana este folosita auxiliar la Vatican si se bucura de statut de limba de minoritate in partile din Slovenia si Croatia situate in Istria. Va oferim traduceri legalizate in limba italiana.

Limba italiana este asemanatoare cu limba latina, iar forma standardizata a limbii se bazeaza pe dialectele utilizate in Toscana, intrucat in Italia exista multe dialecte regionale( insa diferentele de variatie a limbii de la o regiune la alta se afla in continua scadere incepand cu secolul XX).

Limba italiana este vorbita nativ de circa 62 milioane de persoane.

Cele mai multe similitudini avute de limba italiana sunt cu limba franceza, urmata de catalana, sarda, latina si romana (cu aceasta din urma are o similitudine estimata la 77%).

Cele mai multe influente pe care le are limba italiana asupra altor limbi tin de domeniul artelor, in special muzica, dar si arta culinara.

In Romania, limba italiana este o limba destul de studiata si de apreciata de elevi, dar si de populatie in general. Astfel, avem scoli primare in care se preda limba italiana ca limba straina, licee bilingve romana-italiana (ca de exemplu liceul Dante Alighieri din capitala) si bineinteles se preda limba italiana la facultatile de limbi straine.

Insa mai mult decat atat, mare parte dintre romanii care pleaca si se stabilesc in ultimii ani in Italia refuza sa mai vorbeasca limba romana chiar si acasa in familie sau sa-si invete copii limba romana. Ei prefera in schimb sa “creeze” noi cuvinte in romana, preluate din italiana cum ar fi “scheda”-cartela SIM sau “spesa”-cumparaturi, ori sa amestece intr-un fel cuvintele italienesti cu cele romanesti.

Asa au luat nastere asa-numitele expresii si cuvinte italienesti romanizate, de pilda patron de casa (padrone di casa) sau fermata (statie de autobuz in limba italiana, dar pronuntat  cu accentul romanesc dat de diacritice).

Call Now Button
× Live WhatsApp