.et_pb_slider_container_inner { padding:0; }

Limba romana face parte din subgrupul oriental al limbilor romanice si din grupul italic al familiei de limbi indo-europene. Mai este numita si dialect daco-roman. Se aseamana foarte mult cu limba spaniola, portugheza, franceza, italiana, catalana si reto-romana. Va oferim traduceri legalizate in limba romana.

Limba romana este a cincea limba romanica avand in vedere numarul de vorbitori, dupa limba spaniola, portugheza, franceza si italiana.

Termenul de “romana” a fost prima oara atestat in timpul secolului XVI, la calatorii straini si in documentele romanesti precum Letopisetul Tarii Moldovei.

Limba romana nu este limba oficiala numai in Romania, ci si in Republica Moldova si Voivodina, Serbia si este limba administrativa in Uniunea Latina si in Uniunea Europeana. De asemenea, limba romana este una dintre cele cinci limbi in care se oficializeaza servicii religioase in Muntele Athos.

Dialecte romane ca aromana, neglenita si istroromana sunt vorbite in Macedonia, orasul Salonic din Grecia si respectiv Croatia.

Atat istoria poporului roman cat si limba romana sunt foarte controversate in randul istoricilor, insa ceea ce se afirma aproape in unanimitate, cu certitudine, este faptul ca limba romana provine din romanizarea populatiilor antice din bazinul Dunarii de Jos.

Ulterior, aceasta limba a fost influentata de limba slava, maghiara, greaca, turca s.a. Primele documente romanesti au fost scrise cu ajutorul alfabetului chirilic, tocmai din cauza influentei slave. Abia la sfarsitul secolului al XVIII-lea, s-a inceput implementarea alfabetului latin, iar cel chirilic a continuat sa fie folosit pana in anii 1860, cand limba romana a inceput sa fie reglementata oficial.

Incepand cu anii ’90, Academia Romana a recomandat imbogatirea limbii romane prin romanizarea cuvintelor straine, in general cele imprumutate din engleza. Aceasta romanizare presupune primirea genului grammatical si acordarea cuvintelor conform regulilor limbii romane. Desi acest demers a fost sustinut si de legea 500/2004, cuvintele englezesti sunt totusi folsite de romani in forma de origine (de exemplu cuvantul service).

Din 2013, limba romana este sarbatorita in fiecare an pe 31 august.

Call Now Button
× Live WhatsApp