Incepand cu anii 500, limba olandeza a fost prima oara atestata ca limba proprie. Initial, aceasta limba s-a format prin geneza germanica, apoi s-a produs o ruptura care a culminat cu olandeza veche (vorbita intre 500 si 1200). Urmatoarea etapa in istoria limbii olandeze a durat circa 300 de ani, intre 1200 si 1500, perioada in care s-a vorbit asa-numita olandeza mijlocie, folosita chiar si pana in zilele noastre. Va oferim traduceri legalizate in limba olandeza.
Olandeza moderna este cea care a suferit influenta urmatoarelor limbi: germana, franceza, engleza, latina, greaca.
Limba olandeza are alta denumire oficiala, aceea de nederland (in romana neerlandeza). Aceasta denumire se foloseste si pentru limba vorbita in Belgia, varianta flamanda.
Suna curios, insa olandeza este doar un dialect al limbii neerlandeze, care se vorbeste in partea de Vest a Tarilor de Jos.
Este o limba ce face parte din subgrupul limbilor vest-germanice, fiind o limba germanica. In afara de regiunile unde este limba oficiala sau una din limbile oficiale: Tarile de Jos, Belgia, Suranim si Uniunea Europeana, neerlandeza este vorbita si in posesiunile olandeze din Marea Caraibilor (Antilele Olandeze) dar si in comunitati din Indonezia.
Limba neerlandeza este forma literara a germanei de jos, si are un vocabular de 350.000 de cuvinte, unul dintre cele mai vaste vocabulare din lume.
Neerlandeza este vorbita ca limba materna de aproximativ 22 de milioane de persoane. In afara de limbile frizone, cele mai multe similitudini le are cu limba engleza. Limba olandeza se scrie cu ajutorul alfabetului latin, avand 26 de litere.
Este controversata denumirea acestei limbi in romana, insa termenul correct este neerlandeza, nu olandeza. In afara faptului ca autoritatile din tara folosesc denumirea neerlandeza, sa i se spuna unei persoane din Tarile de Jos ca vorbeste olandeza ar fi ca si cum cineva ar folosi cuvantul “Moldova”, referindu-se la “Romania”.