.et_pb_slider_container_inner { padding:0; }

Primele documente in proza, texte neliterare, in limba portugheza, dateaza de la sfarsitul secolului al XII-lea si sunt predominant juridice, mai exact donatii, instiintari despre datorii, testamente si alte operatiuni notariale. De asemenea, cam in aceeasi perioada apar primele texte poetice in limba portugheza, ceea ce marcheaza inceputul literaturii portugheze scrise. Va oferim traduceri legalizate in limba portugheza.

Limba despre care vorbim este o limba romanica, originara din nord-vestul Peninsulei Iberice si este unica limba oficiala in urmatoarele state si regiuni: Portugalia, Brazilia, Angola, Capul Verde, Guineea-Bissau, Mozambic, Sao Tome si Principe. Impreuna cu alte limbi straine, poartugheza este vorbita oficial in Macao, Timorul de Est si Guineea Ecuatoriala (avand statut de limba co-oficiala).

Desigur, ca aproape oricare limba straina, este vorbita de imigranti in diverse colturi ale lumii: Buenos Aires, Houston, Miami, Paris, Montreal, Asuncion, Boston,  Elvetia, India etc.

Importante comunitati de vorbitori de portugheza exista si in Andorra, Luxemburg, Namibia si Paraguay. In Galicia (Spania), portugheza este limba oficiala sub denumirea de limba galiciana si este scrisa cu ortografia spaniola.

Mai mult de jumatate din populatia Americii de Sud vorbeste nativ limba portugheza, iar in Africa este o limba straina foarte importanta de circulatie. Limba portugheza este pe locul trei ca numar de vorbitori nativi din Occident.

Ca organizatii care au printre limbile oficiale si portugheza, enumeram : Uniunea Europeana, Uniunea Africana, Mercosur-ul, iar singura limba oficiala a Comunitatii Tarilor de Limba Portugheza este bineinteles portugheza.

Portugheza este predata obligatoriu ca limba straina in Uruguay, Venezuela, Congo, Argentina, Senegal si se afla pe locul patru in lume in topul aprecierii de catre elevii care studiaza limbi straine.

Limba portugheza mai este deseori numita si limba lui Camoes, dupa Olavo Bilac (poet national al Portugaliei, unul dintre clasicii literaturii universale), iar Cervantes (poet, dramaturg spaniol) o numea “limba cea dulce”.

In Romania, in trei licee este studiata portugheza ca limba straina, iar unul dintre acestea este “Liceul Teoretic Eugen Lovinescu” din capitala. De asemenea, este predata la facultatile de limbi straine din tara.

Call Now Button
× Live WhatsApp